NAGYNYÁRÁDI HÍREK

HIRDETMÉNY

veszélyhelyzethez kapcsolódó intézkedésekről

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel Nagynyárádon az alábbi megelőző, biztonsági intézkedéseket léptetjük életbe.

Amennyiben az érintett kérdéskörökben központi eljárásrend kerül kialakításra, úgy a jelenleg rögzítettek módosulhatnak. Természetesen az aktuális információkról folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

Általános tudnivalók:

A fertőzés terjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap.

A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik. Súlyos betegséggel elsősorban az idősebb korosztály érintett.  Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.

Amennyiben valaki a fenti tüneteket észleli magán, haladéktalanul

hívja Dr. Szél Zoltán háziorvost az alábbi telefonszámon: 30 454 9659                        

Az önkormányzat az idősgondozás munkatársainak segítségével felméri

a 65 év feletti korosztály körében azt, hogy kinek milyen speciális segítségre

van szüksége.

Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos az alábbi teendők betartása:

  1. A személyi higiénére fokozottan kell figyelni.

Kérjük az időskorú és súlyos betegséggel küzdő embereket, hogy saját biztonságuk érdekében tartózkodjanak otthonukban, minimálisra csökkentve így a fertőzésveszélyt.

  • A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.
  • Tartsák és tartassák be az úgynevezett köhögési etikettet: papírzsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk, a használt zsebkendőt dobjuk ki, majd mossunk kezet.
  • A vizes egységekben a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell.
  • Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit.
  • A gyermekek által használt játékok, mindennap használatos eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt. 
  •  Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.). Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
  • Különös gonddal kell tisztítani az étkezés során használt eszközöket.

Nagynyárádi Közös Önkormányzati Hivatal:

A rendkívüli járványveszély miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt az ügyfélfogadás a Nagynyárádi Közös Önkormányzati Hivatalban 2020. március 16-tól, hétfőtől, határozatlan ideig SZÜNETEL.

Kérjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a halaszthatatlan hivatali ügyintézést lehetőleg a személyes megjelenés elkerülésével, elektronikus kapcsolattartás útján és telefonos ügyintézés igénybevételével intézzék.

Telefonszám: 69/374 104

E-mail: hivatal.nagynyarad@gmail.com

Az azonnali ügyintézést igénylő ügykörök – haláleset anyakönyvezése, illetve soron kívül intézendő szociális ügyek tekintetében természetesen továbbra is állunk az ügyfelek rendelkezésére. Kérjük, a személyes ügyintézés előtt szíveskedjenek telefonon időpontot egyeztetni.

Az igazolhatóan az ügyfélfogadás szüneteltetéséből eredő mulasztásokért az Önkormányzati Adóhatóság nem szab ki bírságot.

A hivatalban a pénztári kifizetés is szünetel, így a megállapított juttatások és egyéb kifizetések teljesítése ebben az időszakban banki átutalással, illetve postai úton történik.

Nagynyárádi Óvoda:

Az óvodában 2020. március 16-tól az országos veszélyhelyzet fennállásáig rendkívüli szünet elrendelése vált szükségessé.

Ennek tartama alatt az intézmény egyedi szülői kérelemre – indokolt esetben – napközbeni gyermekfelügyeletet biztosít.

Iskolákra vonatkozó információk:

2020. március 16-tól valamennyi oktatási intézményben bevezetésre kerül a digitális munkarend, melynek részletes szabályait kormányrendelet rögzíti. Erre vonatkozóan konkrét tájékoztatást a Mohácsi Tankerületi Központ és az intézmények nyújtanak.

Ha a szülőknek/gondviselőknek nem áll rendelkezésére az otthonukban a távoktatáshoz szükséges internetkapcsolat és számítógép, kérjük, mielőbb jelezzék Hábel János könyvtárosnak és közművelődési programszervezőnek. Telefonszám: 06 20 554 4481

Településünkön működő egyéb intézményeket érintő szabályozások:

– A sportcsarnok és a konditerem határozatlan ideig nem látogatható.

– A művelődési ház, a falumúzeum, a NEROK-ház a látogatók előtt határozatlan ideig zárva tart.

– Az IKSZT és a könyvtár az egészségügyi vészhelyzet miatt a kormány által elrendelt látogatási tilalom visszavonásáig zárva tart. A kölcsönzési határidők addig automatikusan meghosszabbodnak, az olvasóknak ezzel kapcsolatban teendőjük nincs.

– Az Idősek klubja határozatlan ideig szünetelteti az összejöveteleket, és a gyógytorna foglalkozások is elmaradnak.

A Mohácsi Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítő munkatársának személyes ügyfélfogadása is szünetel.

Csehné Hohmann Angéla családsegítő elérhetőségei:

Telefon: 20 551 0922,  E-mail cím: csaladsegito@csaladsegitomohacs.hu

Kérjük, a halaszthatatlan személyes ügyintézés előtt szíveskedjenek telefonon időpontot egyeztetni.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Mohácsi Járási Hivatala értesítette hivatalunkat, hogy ügysegédjük ügyfélfogadása 2020. március 17. napjától ellenkező utasításig a jelenlegi járványveszélyre tekintettel elmarad.

Kérjük azokat a lakosokat, akik az utóbbi időszakban külföldről érkeztek vissza nagynyárádi otthonukba, hogy két hétig – a vírus lappangási idejéig –, önként korlátozzák érintkezésüket a helyi rokoni és baráti kapcsolataikkal, és mozgásukat szorítsák a minimumra a faluban.

Megértésüket és együttműködésüket megköszönve,

tisztelettel:

Kerekes Norbert s. k.

polgármester

Kulturális rendezvények

Dr. Kitanics Máté 2020. március 18-án 18.00 órára meghirdetett „A mohácsi Törökdomb” című előadása járványügyi vészhelyzet miatt ELMARAD.

Ugyancsak ELmarad a Privates Gymnasium Marienstatt (D) és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma (Pécs) zenei együtteseinek közös koncertje március 31-én 17.30 órai kezdettel a kultúrházban

A DRV tájékoztatója:

A koronavírus-járványra való tekintettel, annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a kontaktusokat és mérsékeljük a fertőzésveszély kockázatát a dolgozóink és a Felhasználók védelmében, továbbá, hogy ebben a kritikus időszakban minden felhasználási helyen folyamatosan biztosíthassuk a vezetékes ivóvizet, az alábbi intézkedéseket vezetjük be:

– Mivel a vezetékes víz nélkülözhetetlen a járvánnyal kapcsolatos védekezésben, korlátozási moratóriumot hirdetünk az ivóvíz-szolgáltatásra a járványveszély elmúlásáig.  A bejelentett halasztás azokra a lakossági és közületi ügyfelekre vonatkozik, akiknek/amelyeknek számlatartozása miatt az érintett időszakban korlátozni kellene az ivóvíz-felhasználását.

– Március 16-tól bezárjuk a Társaság ügyfélszolgálati irodáját, ügyfélszolgálati fiókirodáit és információs pontjait. Kérjük, további rendelkezésig az ingyenesen hívható 06-80/240-240-es telefonszámon, az ugyfelszolgalat@drv.hu  e-mail-címen, vagy a http://www.drv.hu honlapunkon elérhető online ügyfélszolgálaton keresztül intézzék ügyeiket. Utóbbi esetében mobiltelefonon is többféle ügytípus elintézhető munkatársi közreműködés nélkül, ami jelen helyzetben meggyorsíthatja ügyeik bejelentését, elintézését. Amennyiben a telefonos kapcsolatfelvétel csak többszöri próbálkozásra sikerül, kérjük szíves türelmüket és megértésüket.

– Felfüggesztjük és későbbi időpontra halasztjuk a bekötési vízmérők cseréjét, a mellékmérő-cseréket és a plombálásokat.

– Március 16-tól szüneteltetjük a személyes közműegyeztetéseket, a kivizsgálási és a diagnosztikai tevékenységet.

– Felfüggesztjük és későbbi időpontra halasztjuk a bekötési vízmérők és mellékvízmérő-leolvasásokat.

– Későbbre ütemezzük a vízhiánnyal járó karbantartásokat (mechanikai hálózattisztítás, medence-, víztorony- és glóbuszmosatás). A már leegyeztetett időpontok pótlásával kapcsolatosan ügyfélszolgálatunk a későbbiekben egyeztet a felhasználókkal.