Nagynyárádi Művészeti Egyesület

Nagynyárádi Művészeti Egyesület

A Nagynyárádi Művészeti Egyesület hivatalos formában 2007-ben alakult. A csoport 2001-től már aktívan tevékenykedett: eleinte gyermekkórusként, majd felnőttekkel is kibővülve 30 fővel kezdte meg működését immár egyesületként. Mára az aktív tagok létszáma eléri a 60 főt. A tagok életkori megoszlása az óvodás korútól a nyugdíjasig terjed. 2011 óta közhasznú szervezetként működik.

A megalakulást követően már a következő évtől átfogó és széleskörű művészeti tevékenységet fejtett ki az alapszabályban megfogalmazott célok megvalósítása érdekében, amit az azóta eltelt időben is folytatott.

Az egyesület célja: a fiatalok közösségi munkába való bevonása és összefogása. Tevékenységükkel olyan, a szabadidő eltöltésére alkalmas programokat kívánnak biztosítani, amelyek előmozdítják a művészet iránti érdeklődést, továbbá amelyek megteremtik a természet közeli kikapcsolódás lehetőségét, és amelyek elősegítik a természetben gyakorolt sportolást, testedzést és az egészséges életvitel kialakulását.

Az Egyesület színjátszó csoportot, énekkart, ifjúsági tánccsoportot, valamint általános iskolás tanulókból álló csoportot működtet. A tánccsoportok tagjai modern táncokon kívül a nemzetiségek táncait is elsajátíthatják. Az énekkar ugyancsak többféle stílust képvisel (nemzetiségek dalai, musicalek, könnyűzenei slágerek).

A megalakulást követő évben, 2008-ban első nyári színházi előadásuk Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperájának ünnepi, szabadtéri bemutatója volt a Nagynyárádi Templomkertben, majd 2009-ben a Múzeumok Éjszakáján a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen.

2010. március 15-én „A költő visszatér” című rockoperából adtak elő részleteket.

2012. augusztusában egy könnyedebb műfajjal, az „Anconai szerelmesek” című zenés darabbal örvendeztették meg a nagyközönséget a Nagynyárádi Sportcsarnok színpadán.

Azt követően  évről-évre egy-egy  klasszikus színházi darabot, illetve musicalt mutattak be: 2013-ban a Valahol Európában, 2014-ben A dzsungel könyve, 2015-ben Az oroszlánkirály, 2016-ban pedig a  Rendszerváltó szerelmesek című darabokat. 2018-ban a Holdfogyatkozás című színjátékot vitte színre az egyesület kamaracsoportja.

Egy pályázatnak köszönhetően a színjátszó csoport 2016-ban a Budapesti Nemzeti Színházban is bemutathatta a Kukás guru című bohózatot, melyet a szakmai zsűri kiválónak és dicséretesnek értékelt.

Ezekkel a bemutatókkal hatalmas sikereket tudhattak magukénak. A nyári színházi előadásokat több ezer környékbeli településen élő színházkedvelő ember láthatta. A visszajelzések arra engedtek következtetni, hogy munkájuknak értelme, célja és megbecsülése van!

Jövőbeli terveik között továbbra is ismert musicalek, operettek és rockoperák feldolgozása és előadása szerepel.

Az utóbbi időben az Egyesület profilja kibővült. A környező települések gyermekeinek kézműves foglalkozásokat, népi játszóházakat, környezettudatos szemléletű vetélkedőket szerveznek, illetve irodalmi színpados előadásokat, zenés fellépéseket vállalnak.

A Nagynyárádi Művészeti Egyesület elnöke Cseh Péter, alelnöke Mintál Tibor

Az Egyesület elérhetőségei: telefon: 20/441-1212 ,
e-mail: nagyny.me@gmail.com