Nagynyárádi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

Nagynyárád községben magyarok és német nemzetiségű lakosok élnek, a csekély számú horvát nemzetiségű a környék horvátok lakta falvaiból költöztek a településre, létszámuk az utolsó népszámlálási adatok alapján 33 fő.

Községünkben horvát nemzetiségi önkormányzat 2006 óta működik.

2006-tól 2014-ig a nemzetiségi önkormányzatnak négy tagja volt, 2014-től három három tagú a testület.

A jelenlegi tagok: Balatinácz András, Wéber Szandra, Bognár József.

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat célja a horvát kultúra és hagyományok ápolása, melynek minden lehetséges formáját próbáljunk megragadni.

Több önálló rendezvény van minden évben az Önkormányzatnak a kultúra, sport és a gasztronómia területén, de közös programokat is lebonyolítunk a Nagynyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a helyi önkormányzattal.

A programok közül a teljesség felsorolása nélkül néhány: Horvát Táncház és Bál, Nemzetiségi Horgászverseny, Horvát Önkormányzatok Foci Tornája, Nemzetiségi Nap, Gasztro Fesztivál.

Jó kapcsolatot ápolunk a környék horvát nemzetiségi önkormányzataival, rendszeresen részt veszünk egymás rendezvényein, de több alkalommal jártunk Horvátországban is.

Mi hárman azért dolgozunk, hogy a horvát kultúra, és a horvát identitás még sokáig fennmaradjon településünkön, és arra törekszünk, hogy a horvát származásúak mellett a magyar és német lakosok is elfogadják és megszeressék kultúránkat.

smart
smart
smart