NAGYNYÁRÁDI HÍRMONDÓ

Köszöntő

Október az Idősek hónapja. Ez alkalomból köszöntöm településünk Szépkorú lakóit Nagynyárád Község Önkormányzata nevében.

60-80 évet megélni, átélni nem kis dolog. Önök, idős emberek, a hosszú élet munkáját, és rengeteg tapasztalatát tudhatják maguk mögött. A legkülönfélébb életutakon, gyönyörű élményeken és keserű tapasztalatokon át, jutottak el idáig.

Bárhogy is történt, annyi bizonyos, hogy csodálatra méltó a kitartásuk, tapasztalatuk pedig társadalmi megbecsülést érdemel.

A mi világunk Önökkel, szüleink, nagyszüleink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk a későbbiekben egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg.

Az idősek világnapja jelzi, hogy belátjuk és vállaljuk: az öregedés, az öregkor hihetetlenül sokféle, amely számos előnyt, ugyanakkor rengeteg feladatot, kihívást, felelősséget jelent a fiatalok számára is. Sokan gondolják úgy az idősek közül, nekik már minden mindegy, jöjjenek az ifjak. Én azonban úgy vélem, kortól függetlenül minden ember életében kell, hogy legyenek vágyak, tervek, építő gondolatok. A méltóság, melyet a szépkorúak hordoznak és a tisztelet, mellyel feléjük közelítünk, nem pénzkérdés, hanem egyszerű, szeretetteljes magatartás, tágabban értelmezve:

,,önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal,

hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.”

Minden életkornak megvan a maga szépsége, megvannak sajátos feladatai. Valamennyi életszakaszban megtesszük, amit vár tőlünk környezetünk, családunk, munkahelyünk. Így tették ezt szüleink, nagyszüleink, idős barátaink és ismerőseink is. A mi feladatunk, hogy idős embertársainknak olyan életkörülményeket biztosítsunk, amely lehetővé teszi számukra az öregkorhoz méltó életet.

Vigyáznunk kell rájuk, segíteni őket, hogy a hosszú évek kemény munkája után megkapják azt az anyagi és erkölcsi támogatást, amellyel örömteli életet élhetnek. Nemcsak ezekben a napokban, hanem mindig meg kell tenni mindent azért, hogy érezzék, fontos részei életünknek, társadalmunknak, és nem hagyjuk magukra őket.

Az időseknek szembe kell nézniük azzal, hogy csökken erejük, munkabíró képességük, elveszíthetik egyes képességeiket, és gyakrabban betegszenek meg. Nem könnyű feltalálni magukat a gyengült teherbírás miatt megváltozott helyzetekben, vagy elfogadni egy eddig elismert szerepnek az elvesztését. Az időskor egy nagyon fontos életszakasz, melyet felelősséggel kell megélni. Egy olyan időszak, amikor az kerül előtérbe, ami számít, és ami igazán értékes, nem pedig a látszat. A történelem során mindig alapvető volt az idősek nevelő szerepe, ami a mai kor számára is kiutat jelenthetne. Fiatalok, idősek együtt, egymásért a világban.

Nagynyárád község minden időskorú lakójának kívánom, hogy szerető család osztozzon örömeiben, segítsen gondjaiban. Hamingway gondolataival kívánok jó egészséget, további sok erőt Önöknek:

,,Emberi törvény kibírni mindent, s menni mindig tovább.

Még akkor is, ha nem élnek már benned remények és csodák.”

Mintál Tibor Polgármester

 

 

 

Önkormányzati hírek 2013. október

  • Szeptember végén elindult a DDOP-pályázatunk kivitelezése a nagynyárádi vízelvezető rendszer felújítására. Első ütemben Nagynyárád  fő vízgyűjtőjének, a  patak medrének mélyítését, kotrását végzi a kivitelező, majd ezt követi a Táncsics M. utca közút melletti oldalán álló ingatlanok bejáróinak, átereszeinek tisztítása, átépítése, ahol szükséges újjáépítése, valamint a közút melletti vízelvezető árkok rekonstrukciója.

Kérésükkel, problémájukkal forduljanak bátran továbbra is a KÉSZ Kft. műszaki vezetőjéhez, Göbölös Márton mérnök úrhoz. (tel.:  20/286-8004)

  • Az egészségnevelési TÁMOP pályázatunk programjai is folyamatosan zajlanak. Nagy siker a szerda esténként Sztárcsevics János edző vezetésével tartott tae-bo edzés. Minden alkalommal legalább 30 fő vesz részt az edzéseken, nagyon lelkes kis csapat alakult, melyben több korosztály is képviselteti magát. Még nem késő csatlakozni, bárki bekapcsolódhat, a program továbbra is ingyenes!
  • Szintén az egészségnevelési pályázatunk keretében került sor az állapotfelmérésre is, ahol testzsír-index számítást, vérnyomás- és vércukorszint-mérést, valamint tanácsadást végzett Dr. Szél Zoltán háziorvos és Erbné Szabó Judit asszisztens. Köszönet lelkiismeretes munkájukért!  A programon 45 fő vett részt.
  • A TÁMOP  pályázat keretében 2013. október 12-én egy mecseki túrán vettek részt a érdeklődők. A túra útvonala a Mandulás kempingtől a Dömör-kapunál lévő Flóra-pihenőig tartott, útközben a pécsi állatkertbe is ellátogattak a túrázók. Szikrázó napsütésben, jó hangulatban telt a kirándulás 30 fő részvételével.

Az egészségnevelési pályázat programjait folyamatosan közétesszük a hirdetőtáblákon, ill. a honlapon. Kérjük kísérjék rendszeresen figyelemmel a tájékoztatókat és minél nagyobb számban vegyenek részt az ingyenes programokon!

  • A Nagynyárád Község Önkormányzata tulajdonában lévő, 1876-ban épült Szt. Vendel-kápolna felújítása befejeződött. A kivitelezési munkákat Schrempf János kezdeményezésére és irányításával a HVS-Bau Kft. és Nagynyárád Község Önkormányzatának a közmunkaprogramban részt vevő dolgozói végezték el. A kápolnánál a felújítása alkalmából 2013. október 20. napján 15.00 órakor ünnepi szentmise lesz, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk! Köszönet Schrempf Jánosnak a nemes kezdeményezésért, a kivitelezésért és mindazoknak a nagynyárádi lakosoknak, akik társadalmi munkában a felújításnál közreműködtek!
  • Nagynyárád Község Önkormányzata 2013. november 14-én (csütörtökön) 17.00 órakor közmeghallgatást tart a művelődési házban. Téma: beszámoló a 2013-2014. évi beruházásokról. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
  • A Nagynyárád-Grossnaarad Magyar-Német Baráti Kör 2013. október 23-án 14:30-tól az 1946-1948 között szülőföldjükről elűzöttek tiszteletére megemlékezést tart a Táncsics Mihály – József Attila utca kereszteződésében kialakított  Emlékkertben, melyre mindenkit szeretettel hívnak és várnak.
  • A Nagynyárádi Művészeti Egyesület 2013. november 17-én, vasárnap bevásárló utat szervez a szerbiai Szabadkára. Indulás várhatóan a kora reggeli órákban lesz. A részvételi díj (útiköltség) a jelentkezők számától függ. Minden érdeklődőt, vásárolni szándékozót várunk, nem csak egyesületi tagokat! Jelentkezni 2013. nov. 10-ig lehet a következő telefonszámon: 06-20-441-1212.
  • Felhívjuk a sírtulajdonosok figyelmét, hogy a temető területén végzett munkálatokat az önkormányzat hivatalában a továbbiakban is írásban kell bejelenteni.
  • Nagynyárád Község Önkormányzata és Német Nemzetiségi Önkormányzata tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves családját a Márton-napi Búcsúfa állítás rendezvényeire


 

PROGRAMOK

2013. November 8. (péntek)

17:00   Márton-napi lampionos felvonulás az óvodától

18:00   Márton-napi gyermekműsor és uzsonna a Művelődési Házban

 

 November 9. (szombat)

14:00   Búcsúfa díszítése  Huber Attila portáján

                        (Zalka Máté u. 19.)

16:00 Táncház a Misina Táncegyüttes táncosaival

21:00   Márton-napi búcsúbál a Művelődési Házban. Zenél a Music Express zenekar

 

November 10. (vasárnap)

13:30   Gyülekezés népviseletben a búcsúfánál, Huber Attila családjánál.

 Menet zenével és tánccal a Művelődési Házig.

A búcsúfa felállítása.

15:00   Sportcsarnok

Rajzkiállítás: „Szent Márton csodás tettei…”-eredményhirdetés

Kulturális program, fellépők:

  1. Nagynyárádi óvodások, iskolások
  2. Kéknefelejcs tánccsoport
  3. Véméndi Német Nemzetiségi énekkar
  4. Németkéri Német Nemzetiségi tánccsoport
  5. Nagynyárádi Művészeti Egyesület
  6. Babarci Német Nemzetiségi tánccsoport
  7. Nagynyárádi Német Nemzetiségi énekkar

Közös ének a Nagynyárádi Kolping Családdal

 

NAGYNYÁRÁDI HÍRMONDÓ2